Rovinj

Istraži Plava Istra

Saznajte sve o destinaciji Rovinj - vodič

Rovinj se nalazi na jugozapadnoj obali poluotoka Istre. Pretpostavlja se da je nastao između 3.i 5. stoljeća na mjestu današnje crkve Sv. Eufemije. Idiličan, pitoreskni gradić bogate povijesti, okružen je sa 22 otoka i otočića. Strme uličice u kojima se osjeti pravi istarski duh, šarene obojane kuće, prekrasan pogled na arhipelag i prekrasne plaže čine ovaj grad jedinstvenim i s pravom nosi titulu jednog od najromantičnijih gradova na Mediteranu.


Upoznajte Rovinj

Najveći i najprepoznatljiviji spomenik u Rovinju je crkva Sv. Eufemije čiji se bakreni kip nalazi na 60m visokom zvoniku Crkve. Kip se okreće oko svoje osi u smjeru vjetra, a zvonik je otvoren za posjetitelje koji će uživati u spektakularnom pogledu na Rovinj i okolicu.

Brojne povijesne znamenitosti nalaze se u ovom gradu koji je u 7. stoljeću bio opasan gradskim bedemima i kulama. Od sedam nekadašnjih ulaza u grad, tri su sačuvana, a najznačajniji je ulaz u Stari Grad Balbijev luk. Šetajući se ulicama grada, dolazi se do Gradske palače sa starom vijećnicom i glavnog trga na kojem se nalazi Gradska ura

Jedan od najinteresantnijih muzeja je Kuća o Batani, u kojem se može razgledati drvena brodica Batana. Ovo najrasprostranjenije plovilo izgledom podsjeća na venecijansku gondolu, simbol je grada Rovinja i pod visokom je zaštitom UNESCO-a.

Zaštićeni krajolik Limski kanal, park šuma Zlatni Rt, Romualdova pećina, močvara Palud i Saline nalaze se nedaleko od Rovinja, a predstavljaju idealna mjesta na kojima se može uživati u čarima netaknute prirode.

Top 3 plaže u Rovinju – Cjelodnevno opuštanje za duh i tijelo

Svaki posjetitelj naći će svoj komadić raja na 67 km dugoj rovinjskoj obali bez obzira je li u potrazi za skrovitim plažama u malim uvalama  ili gradskim kupalištima prepunim bogatog sadržaja. Među brojnim, prekrasnim šljunčanim plažama izdvajamo 3 top plaže u Rovinju.

Plaža Lone Bay najposjećenije je gradsko kupalište. Lone je šljunčana plaža, smještena na atraktivnoj lokaciji, uz ulaz u park šumu Zlatni rt. Plaža je idealna za sve. Najmlađi mogu uživati u brojnim dječjim aktivnostima, stariji se okrijepiti u obližnjim ugostiteljskim objektima i uživati u pogledu na staru gradsku jezgru, a avanturisti mogu iznajmiti sportsku opremu ili posjetiti obližnji kamenolom koji je poznato odredište za slobodno penjanje.

Podno crkve Sv. Eufemije nalazi se atraktivna stjenovita plaža Baluota. Smještena je u samom centru povijesne jezgre, stotinjak metara od glavnog gradskog trga. Kamene ploče na plaži idealne su za sunčanje, ali u popodnevnim satima jer plaža ne pruža prirodnu zaštitu od sunca. Idealna je za dobre plivače, a dozvoljena je i za pse.

Posebice su impresivne plaže smještene na Crvenom otoku; Sv. Katarina i Sv. Andrija. Plaža na otoku Sv. Andrija uređena je, stjenovita i šljunčana plaža pa je pogodna za djecu. Posjetitelji uživaju plivati u čistom moru i upijaju sunčeve zrake na betonskim pločama. Svi oni koji se vole odmarati u privatnosti to mogu učiniti na plažama na zapadu otoka, a naturisti mogu uživati u ljetnim radostima na susjednom otoku Maškin.

Aktivan odmor u Rovinju - Za ljubitelje prirode i avantura

Na području Rovinja nalaze se četiri biciklističke staze koje biciklistima istovremeno omogućuju rekreaciju i istraživanje kulturnih i prirodnih znamenitosti. Provozajte se 32 km dugom stazom Vistrum i istražite park šumu Zlatni Rt, brojne crkvice, ruševine i uvale, a sa vidikovca uživajte u pogledu na Limski kanal.

Ljubitelji slobodnog penjanja mogu pokušati osvojiti Vertikalnu stijenu u park šumi Zlatni rt ili Dvigrad nedaleko od Limske drage. Sa vrhova ovih penjališta pruža se prekrasan pogled na rovinjski arhipelag.

Nakon otkrivanja ljepota Rovinja, zaronite u plavetne dubine i istražite brojne podvodne zidove, grebene, spilje i olupinu potonulog broda Baron Gautsch koja se nalazi 9 nautičkih milja od Rovinja, na dubini od 42 metra.

Obiđite Rovinj kajacima i uživajte u pogledu na grad sa morske strane, zabavite se sa društvom uz paintball, okušajte se u jahanju, ribolovu ili jedrenju.

Top 4 događaja u Rovinju koja nikako ne smijete propustiti

1. Rovinj Photo Days –  U svibnju se u najfotografiranijem gradu na svijetu održava Fotografski festival sa brojnim izložbama, nagradama, predavanjima i radionicama vezanim za fotografiju.
2. Red Bull Air Race – Od 2014. Godine, Rovinj je domaćin najbržem motosportu na svijetu – avio natjecaju Red Bull Air Race - koji ugošćuje najbolje svjetske pilote i zaljubljenike u adrenalin. Prekrasna rovinjska stara jezgra, obala i otoci postaju još atraktivniji kao kulisa uzbudljivom spektaklu.
3. Noć Sv. Lovre – kulturno zabavna manifestacijom naglašava se romantični dug Rovinja. U kolovozu u Noći Sv. Lovre gasi se gradska rasvjeta pa fenomen zvijezda padalica postaje još atraktivniji.
4. Rovinjska noć – Noć grada Rovinja održava se tradicionalno krajem kolovoza. Bogat glazben program, vrhunska gastronomska ponuda i tradicionalni vatromet začinjavaju ovu noć.

Top 5 restorana u kojima se najbolje jede

Brojni restorani i konobe diljem Rovinja nude najslasnije istarske delicije koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Riblja jela od svježe ulovljene ribe, fritaje ili omleti od samoniklog bilja i šparoga, istarski pršut i panceta, divljač i najukusniji istarsku tartufi servirani uz njoke ili fuže samo su neki od tradicionalnih specijaliteta koje je moguće kušati u:

1. Restoran „Brancin“
2. Restoran „Feral“
3. Restoran „Puntulina“
4. Konoba „Kantion“

Jeste li znali?

Grad Rovinj ima svoj parfem. Profumo di Rovigno originalni je suvenir grada Rovinja koji omogućuje posjetiteljima da se prisjete svih lijepih trenutaka i nezaboravnog odmora kojeg su proveli u Rovinju. Profumo di Rovigno namjenjen je ženama i muškarcima, a osim samog parfema moguće je kupiti liniju za tijelo i kupanje, kućne mirise i dekoracije.

 

 

 

 

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati Rovinj Regija:

Mjesta u okolici

  • Vrsar ( 8,16  km)
  • Funtana (Poreč) ( 10,85  km)
  • Bale ( 12,09  km)
  • Rakovci ( 16,07  km)
  • Poreč ( 16,72  km)
  • Peroj ( 18,85  km)
  • Svetvinčenat ( 19,01  km)
  • O destinaciji Rovinj

    Sjajan
    4.5
    Ukupna ocjena gostiju
    Atmosfera
    4.7
    Sigurnost
    4.7
    Plaže
    4.2
    Turistička ponuda
    4.4
    Gostoljubivi mještani
    4.6

    • Savršen 5
      Ana
      Par Hrvatska
      27.06.2019.
      Grad je prekrasan, plaže također. Svakako bih preporučila ovu destinaciju.
    • Savršen 4.8
      Tina
      Par Hrvatska
      22.08.2018.
      :) :) :) :) :) :) :)
    • Savršen 5
      DIJANA
      Par Bosna i Hercegovina
      07.06.2013.
      srdačno osoblje,čist smještaj i privatnost
    3/80

    Rovinj preporuka smještaja

    * cijene za lipanj, 2024 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

    • Rovinj,
    • Osobe: 2
    • Ocjena gostiju: 4,7
    • Zadnja rezervacija prije 16 dana
    • Rovinj,
    • Osobe: 4-5
    • Zadnja rezervacija prije 2 dana
    • Rovinj,
    • Osobe: 2
    • Ocjena gostiju: 4,7
    Apartman - Rovinj Apartmani Milan Od 128 €
    • Rovinj,
    • Osobe: 2
    • Ocjena gostiju: 4,8

    Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

    Members of
    Croatian National Tourist Board
    Association of Croatian travel agencies
    Travelife - Sustainability in tourism
    Secure payment HTZ

    eu logo
    Hamag Bicro logo

    All rights reserved © 2024